« …Ένα ψέμα, όσοι και να το λένε, δεν παύει να είναι ψέμα. Κατάλαβέ το αυτό. Βάλ’ το στο μυαλό σου! Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.
– Ένα ψέμα που όλοι το πιστεύουν δεν διαφέρει καθόλου από μια αλήθεια. Έχεις τις ίδιες ακριβώς συνέπειες…
Μ’ άλλα λόγια, μια ψεύτικη αλήθεια δε διαφέρει σε τίποτα απολύτως από ένα αληθινό ψέμα.».«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ», ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
Μορφές Fake News
Πηγές Fake News
Ραδιόφωνο – Ραδιοφωνικές μεταδόσεις
Εφημερίδες
Τηλεόραση
Διάδοση από στόμα σε στόμα
Διαδίκτυο
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Τύποι Fake News
Ο Δρ. Claire Wardle, τον Απρίλιο 2017, προσδιόρισε επτά τύπους Fake News:
1. Σατιρικού χαρακτήρα (Οι ειδήσεις αυτές συχνά ξεκινούν αναφέροντας μια πτυχή της αλήθειας και στη συνέχεια διαστρεβλώνουν σκόπιμα το σχόλιο. Εξαπλώνονται ως πραγματικά νέα, κυρίως από όσους δεν καταλαβαίνουν τον χιουμοριστικό τους χαρακτήρα. Δεν έχουν πρόθεση να προκαλέσουν βλάβη, αλλά έχουν σκοπό να ξεγελάσουν)
2. Ψευδή σύνδεση (Όταν οι τίτλοι, οι εικόνες ή οι λεζάντες δεν υποστηρίζουν το περιεχόμενο μιας είδησης)
3. Παραπλανητικό περιεχόμενο (Παραπλανητική χρήση πληροφοριών με σκοπό να ενοχοποιήσει ένα γεγονός ή ένα άτομο)
4. Ψευδές περιεχόμενο (Όταν μία αληθινή είδηση διαδίδεται με ψευδείς αλλά συναφείς πληροφορίες).
5. Απατηλό περιεχόμενο (Όταν οι γνήσιες πηγές αναμιγνύονται με ψευδείς και κατασκευασμένες πηγές)
6. Παραποιημένο περιεχόμενο (Όταν οι γνήσιες πληροφορίες ή εικόνες παραποιούνται με σκοπό να εξαπατήσουν, όπως μία «πειραγμένη» φωτογραφία)
7. Κατασκευασμένο περιεχόμενο (Νέο περιεχόμενο, 100% ψεύτικο, σχεδιασμένο να παραπλανήσει και να προκαλέσει βλάβη).
Τον Οκτώβριο του 2017, το Συμβούλιο της Ευρώπης, εξέδωσε μία αναφορά με τίτλο «Διαταραγμένες πληροφορίες» (Information Disorder Report), όπου εκεί προτείνεται η αντικατάσταση του όρου «Fake News» με τον όρο «information pollution» (μόλυνση πληροφορίας). Οι διαταραγμένες πληροφορίες διακρίνονται σε 3 τύπους:
1. Mis-information (Πληροφορίες που είναι ψεύτικες, αλλά δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό την πρόκληση βλάβης).
2. Dis-information (Πληροφορίες που είναι ψεύτικες και δημιουργούνται σκόπιμα για να βλάψουν ένα άτομο, μια κοινωνική ομάδα, μια οργάνωση ή μια χώρα).
3. Mal-information (Πληροφορίες που βασίζονται στην πραγματικότητα και χρησιμοποιούνται για να βλάψουν ένα άτομο, μια οργάνωση ή μια χώρα).
Fake News και Κορωνοϊός
Δείτε μερικά παραδείγματα Fake News:
Τρόποι αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων
Επτά κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν την ύπαρξη Fake News σχετικά με τον κορωνοϊό. Την κοινή δήλωση υπογράφουν εταιρείες κολοσσοί και συγκεκριμένα οι Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Reddit, Twitter και Youtube. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “Συνεργαζόμαστε στενά για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19. Βοηθάμε εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι, ενώ, ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό, αναβαθμίζουμε το έγκυρο περιεχόμενο στις πλατφόρμες μας και μοιραζόμαστε κρίσιμες ενημερώσεις σε συνεννόηση με τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Προσκαλούμε και άλλες εταιρείες να μας ακολουθήσουν, καθώς εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τις κοινότητές μας υγιείς και ασφαλείς”.
Στην χώρα μας, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE) εξέδωσε δελτίο τύπου με σχετικές οδηγίες (το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)