Nightwish

Οι Nightwish είναι μπάντα συμφωνικού metal από το Kitee της Φινλανδίας. Σχηματίστηκε το 1996 από τον επικεφαλής τραγουδοποιό και πιανίστα Tuomas Holopainen, τον κιθαρίστα Emppu Vuorinen και την τραγουδίστρια Tarja Turunen. Η μπάντα σύντομα πήρε ως ντράμερ τον Jukka Nevalainen, και στη συνέχεια τον μπασίστας Sami Vänskä μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, Angels Fall First (1997). Το 2002, ο Vänskä αντικαταστάθηκε από τον Marco Hietala, ο οποίος και ανέλαβε και το ανδρικό ρόλο του τραγουδιστή, τον οποίο έπαιζε μέχρι τότε ο Holopainen ή καλεσμένοι τραγουδιστές.

Η Tarja Turunen έφυγε τον Οκτώβριο του 2005. Η τελευταία της παρουσία ήταν στην συναυλία, η οποία και εγγράφτηκε σε live album/DVD με τίτλο End of an Era. Οι Nightwish ανακοίνωσαν στην Tarja την απόλυσή της από το συγκρότημα, μέσα από μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, για να απαντήσει, η ίδια, με μια ανάλογη επιστολή και η συνεργασία της με το συγκρότημα έληξε εκεί.

Τον Μάιο του 2007, ανακοινώθηκε επιτέλους η ταυτότητα της υποψήφιας που είχε καταφέρει να κερδίσει τη θέση της στο συγκρότημα: επρόκειτο για την σχετικά άγνωστη Σουηδέζα Aneτte Olzon, η οποία μέχρι την πρόσληψή της στους Nightwish ήταν η τραγουδίστρια του Σουηδικού ροκ συγκροτήματος Alyson Avenue. Μία επιλογή η οποία χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη (και εμού του ιδίου), από το σύνολο των οπαδών του συγκροτήματος και προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις.

Την 1η Οκτώβριου 2012, οι Nightwish ανακοινώνουν ότι τερματίζουν την συνεργασία τους με την Olzon, στα μέσα της μεγάλης περιοδείας Imaginaerum στην Β. Αμερική (Denver, Colorado), όταν η Olzon, προφασιζόμενη ασθένεια (!!!) τους αφήνει κυριολεκτικά “στα κρύα του λουτρού” και αντικαθίσταται προσωρινά από την Elize από τους Amaranthe και την Alissa από τους Τhe Agonist και μετά από την πρώην τραγουδίστρια των After Forever και των ReVamp, Floor Jansen, μέχρι τουλάχιστον να τελειώσει η περιοδεία για το Imaginaerum, η οποία αποσπά πολλές καλές κριτικές από τους φανατικούς του συγκροτήματος.

Τον Οκτώβριο του 2013, η μπάντα σε μια επίσημη ανακοίνωση της, δήλωσε οτι η Floor Jansen θα παραμείνει ως επίσημη τραγουδίστρια τους όπως και ο Troy Donockley, ο οποίος κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις τους. Σημειωτέον ότι στο DVD τους, με την εμφάνιση στο Wacken, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης ένα 2ωρο ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες της μπάντας κατά την διάρκεια την περιοδείας Imaginaerum, τα πλάνα με την προηγούμενη τραγουδίστρια τους Annete Olzon είναι όλα αποκλεισμένα, μετά από απαίτηση της ίδιας.

Στις 6 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε πως ο Kai Hahto θα είναι ο νέος Ντράμερ για το όγδοο άλμπουμ Endless Forms Most Beautiful αντικαθιστώντας τον Jukka Nevalainen,για τον οποίο το νέο άλμπουμ θα είναι και το πρώτο στο οποίο δεν θα συμμετέχει. Ο λόγος της προσωρινής αποχώρησης του Jukka Nevalainen είναι ότι έπασχε από Χρόνια Αϋπνία.

Ο επί 20 χρόνια μπασίστας των Nightwish, Marco Hietala, πήρε επίσης την απόφαση να αποσυρθεί τον Ιανουάριο 2021 από τα μουσικά πεπραγμένα αλλά και από τη δημόσια ζωή γενικά, για να ξεκουραστεί και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Τον αντικατέστησε ο μπασίστας Jukka Koskinen (WINTERSUN), ο οποίος έπαιξε πρώτη φορά live με τους Nightwish τον Μάϊο 2021 και συμμετείχε στην περιοδεία τους ως session μουσικός.

Τωρινά Μέλη

Floor Jansen

Active: 2013–present (touring member 2012–2013)
Instruments: Lead vocals

Tuomas Holopainen

Active: 1996–present
Instruments: Keyboards, piano and male vocals

Empuu Vuorinen

Active: 1996–present
Instruments: Lead guitar, bass guitar (1997–1998) and classic guitar

Troy Donockley

Active: 2013–present (Session member 2008–2014)
Instruments: Uilleann pipes, tin whistle, backing vocals, guitar

Kai Hahto

Active: 2015–present (Session member 2015–2019)
Instruments: Drums

Jukka Koskinen

Active: 2023–present
Instruments: Bass guitar

Πρώην Μέλη

Anette Olzon

Active: 2007–2012
Instruments: Lead vocals

Tarja Turunen

Active: 1996–2005
Instruments: Lead vocals

Sami Vänskä

Active: 1998–2001
Instruments: Bass guitar

Jukka Nevalainen

Active: 1997–2014
Instruments: Drums, percussion

Marco Hietala

Active: 2002–2021
Instruments: Bass guitar, classic guitar, male vocals, multi-neck guitar

Δισκογραφία
Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Century Child (2002)
Once (2004)
Dark Passion Play (2007)
Imaginaerum (2011)
Endless Forms Most Beautiful (2015)
Human. :||: Nature (2020)

https://www.nightwish.com