by tamppant

Sabaton

Οι Σουηδοί metallers από το Falun!

Οι Sabaton είναι σουηδικό heavy metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στο Falun της Σουηδίας, το 1999. Η στιχουργική του συγκροτήματος ασχολείται αποκλειστικά με θέματα πολέμου και ιστορικών μαχών και προσώπων, από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 2ου ΠΠ με εξαίρεση το τελευταίο album του συγκροτήματος στο οποίο αναφέρονται και σε νεότερες μάχες!

Το 2012, τέσσερα μέλη του συγκροτήματος (οι κιθαρίστες Oskar Montelius and Rikard Sundén, ο ντράμμερ Daniel Mullback and ο κιμπορντίστας Daniel Mÿhr) αποχώρησαν για να δημιουργήσουν τους Civil War, αφήνοντας τον τραγουδιστή Γιόακιμ Μπροντέν και τον μπασίστα Παρ Σούνστρομ να συνεχίσουν τους Sabaton με νέα μέλη.

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 2000, μία συλλογή των δύο ντέμο τους με τίτλο “Fist for Fight”, με σκοπό την άνοδο της δημοτικότητας τους για μελλοντικές κυκλοφορίες. Την επόμενη χρονιά, προσέλαβαν το ντράμερ Ντάνιελ Μούλμπακ και ηχογράφησαν το δεύτερο τους άλμπουμ “Metalizer” με σκοπό να το κυκλοφορήσουν μέσω της “Underground Symphony”, αλλά μετά από δύο χρόνια αναβολών, η προσπάθεια για το συγκεκριμένο άλμπουμ εγκαταλείφθηκε.

Ο δεύτερος τους δίσκος κυκλοφόρησε τελικά τον Μάρτιο του 2005 με τίτλο “Primo Victoria” μέσω της “Black Lodge Records” και σε παραγωγή του Τόμι Τέγκτρεν. Το συγκεκριμένο άλμπουμ εγκαινίασε την πολεμική θεματολογία για τους Sabaton. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, στο συγκρότημα εντάχθηκε ο κιμπορντίστας Ντάνιελ Μιρ, αφήνοντας τον Μπροντέν αποκλειστικά σε ρόλο τραγουδιστή. Κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, το συγκρότημα έπαιξε για πρώτη φορά εκτός Σουηδίας.

Τον Ιανουάριο του 2006, οι Sabaton επέστρεψαν στο στούντιο, ηχογραφώντας σε διάστημα τριών εβδομάδων το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο “Attero Dominatus”, το οποίο ανέβηκε στο Top-20 της πατρίδας τους. Πριν την επίσημη κυκλοφορία, το συγκρότημα περιόδευσε στην Ευρώπη ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Edguy και των Dragonforce και μετά την έκδοση του δίσκου πραγματοποίησαν δύο ευρωπαϊκές περιοδείες ως πρώτο όνομα και έπαιξαν τρεις συναυλίες στην Σουηδία με τους νικητές της Eurovision, Lordi.

Η πρώτη περιοδεία του 2007 πραγματοποιήθηκε μαζί με τους Therion και τους Grave Digger και κατά την διάρκεια της εκδόθηκε το προ πέντε χρόνων αναβληθέν άλμπουμ, “Metalizer”. Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ονομάστηκε “Metalizing Europe”, με τους Sabaton να παίζουν σε μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Στα τέλη της χρονιάς, έπαιξαν σε τρεις συναυλίες των Helloween και επικεντρώθηκαν στην δημιουργία του επόμενου τους άλμπουμ, το οποίο στηρίχτηκε στην φιλοσοφία της Τέχνης του Πολέμου του Σουν Τσου και ονομάστηκε “The Art of War”. Ο δίσκος σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση των σουηδικών τσαρτ και έλαβε υποψηφιότητα για σουηδικό βραβείο “Γκράμι”, ενώ το τραγούδι “Cliffs of Gallipoli” ανέβηκε στην κορυφή των σινγκλ και έγινε χρυσό. Η περιοδεία για το άλμπουμ διήρκεσε από τον Μάιο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 με το συγκρότημα να παίζει 160 συναυλίες σε πάνω από 20 χώρες. Η κυβέρνηση της Πολωνίας τους τίμησε, δίνοντας τους την δυνατότητα να παίξουν ζωντανά στο πεδίο της μάχης της Βίζνα, την οποία περιέγραψαν στους στίχους του τραγουδιού “40:1”.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας, τα μέλη του σχήματος είχαν ήδη συνθέσει τα κομμάτια του επόμενου τους άλμπουμ και υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με τη “Nuclear Blast”. Ενδιάμεσα, είχαν ζητήσει από τους οπαδούς τους να τους στείλουν ιδέες για μάχες για τις οποίες θα ήθελαν να γράψουν, δεχόμενοι χιλιάδες απαντήσεις. Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και η ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στα “Abyss Studios” αμέσως μετά. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου 2010, ανεβαίνοντας στο # 2 στην Σουηδία, το Top-10 στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Πολωνία, όπου έγινε και χρυσό. Για την προώθηση του δίσκου, πραγματοποίησαν μία μεγάλη περιοδεία η οποία ξεκίνησε από το Ισραήλ και πέρασε από σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2011, πραγματοποίησαν την περιοδεία “Power of Metal II” στην Γερμανία μαζί με τους Grave Digger, Powerwolf και Skull Fist. Την ίδια περίοδο, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ “World War Live: Battle of the Baltic Sea”, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010, είχαν επανεκδοθεί τα άλμπουμ “Primo Victoria”, “Attero Dominatus”, “Metalizer” και “The Art of War” με προηγουμένως ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Οι Sabaton έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές την χώρα μας, συνοδευόμενοι, συνήθως από πολύ καλά σχήματα, όπως το 2015, με Delain και Battle Beast, τα οποία επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την χώρα μας, Μάρτιο του 2017, με τους Accept και τους Σουηδούς fantasy epic / power metallers, Twilight  Force,  οι οποίοι κατάγονται από τη γενέτειρα των Sabaton, την πόλη Falun.

Έχουν αφιερώσει, στην χώρα μας το Coat Of Arms, κομμάτι που μιλάει για το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940, το οποίο έπαιξαν αποκλειστικά και μόνο στις εμφανίσεις τους, στην περιοδεία τους το 2013 στην Ελλάδα και το νέο τους κομμάτι Sparta, από το album “The Last Stand“.

Σημερινά μέλη

Joakim Brodén : vocals (1999–present), keyboards (1999–2005, 2012–present)
Pär Sundström : bass (1999–present), backing vocals (2012–present)
Chris Rörland : guitar, backing vocals (2012–present)
Hannes van Dahl — drums (2013–present)
Tommy Johansson — guitar, backing vocals (2016—present)

Παλαιά μέλη

Oskar Montelius : lead/rhythm guitar, backing vocals (1999–2012)
Rikard Sundén : rhythm/lead guitar, backing vocals (1999–2012)
Richard Larsson : drums (1999–2001, and a tour 2006)
Daniel Mullback : drums, percussion, backing vocals (2001–2012)
Daniel Mÿhr : keyboards, backing vocals (2005–2012)
Robban Bäck : drums (2011,2012–2013)
Thobbe Englund : guitar, backing vocals (2012–2016)

Δισκογραφία

Primo Victoria (2005)
Attero Dominatus (2006)
Metalizer (2007)
The Art of War (2008)
Coat of Arms (2010)
Carolus Rex (2012)
Heroes (2014)
The Last Stand (2016)
Bismarck (Single 2019)
The Great War (2019)
The War to End All Wars (2022)