Chia: Το νέο «πράσινο» κρυπτονόμισμα. Πόσο θα επηρεάσει την αγορά σκληρών δίσκων;

by tamppant
319 views
Εκτός από το BitCoin, το Dogecoin και το Ethereum, τα οποία αποτελούν από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, την εμφάνιση του έκανε το Chia ένα νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση στη ζήτηση για HDD και SSD, λόγω της μεγάλης ζήτησης για την χρήση του στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθόσον έχει μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Δεν βασίζεται στην ισχύ των GPUs, αλλά στον ελεύθερο χώρο που διαθέτουν οι σκληροί δίσκοι, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα κρυπτονομίσματα τύπου Proof-of-Work.
Η πρόθεση είναι να αποκτήσει το Chia όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση, χωρίς να απαιτούνται απαγορευτικές επενδύσεις είτε σε ASIC (για Bitcoin) είτε σε GPU. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι κινέζοι miners αγοράζουν ήδη σκληρούς δίσκους HDD και SSD μεγάλης χωρητικότητας (4 TB – 18 TB), σωρηδόν.
Το δημιούργημα του Bram Cohen, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του δικτύου BitTorrent,  χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο τύπο συστήματος συναίνεσης και λογιστικής διασφάλισης που περιγράφεται ως “Απόδειξη Χώρου και Χρόνου”. Το blockchain καλλιεργείται μέσω του Proof-of-Space (και όχι του Proof-of-Work) το οποίο γίνεται εντός του σκληρού δίσκου HDD ή του SSD, μέσω υπολογισμού μοντέλων που βρίσκονται ήδη σε αποθήκευση και έπειτα επικοινωνεί με τους διακομιστές του Chia, για το Proof-of-Time. Με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά διασφαλίζεται ότι έχει περάσει ένας απαιτούμενος χρόνος μεταξύ της δημιουργίας του μπλοκ και της πραγματική ένταξής του στο δίκτυο, για να αποτραπεί κάθε κακόβουλος να αναλάβει τον έλεγχο του δικτύου.
Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με άλλα κρυπτονομίσματα, αποτελεί  έναν σαφώς πιο οικολογικό τρόπο άντλησης κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον οι SSD και οι HDD καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο (αναλογικά με τις GPUs), παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα και θόρυβο, επιτρέποντας έτσι πολύ υψηλότερη κλιμάκωση αναφορικά με μεγάλες μονάδες εξόρυξης (farming αντί για mining).
Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα βασίζεται στον αποθηκευτικό χώρο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ολική ανατροπή στην τιμολόγηση των μέσων αποθήκευσης, με κατακόρυφη άνοδο των τιμών και να προκαλέσει ακόμη και ελλείψεις σε HDD και SSD δίσκους.

You may also like