Moνόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο του κορωνοϊού

by tamppant
292 views
Η εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 γίνεται με εκθετική αύξηση και μεταλλάσει τον καθημερινό τρόπο ζωής μας από αναλογικό σε ψηφιακό. Η ψηφιακή μεταμόρφωση καλπάζει ως προς την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στα εργασιακά και εκπαιδευτικά. Όλες οι «νέες» ψηφιακές υπηρεσίες, που έκαναν την εμφάνισή τους ξαφνικά, σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν τις αντίστοιχες αναλογικές και σε πολλές περιπτώσεις τις αντικαθιστούν, κάνοντας το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι λογικά αυξημένες, όμως, απαιτήσεις σε υψηλές ταχύτητες και χωρητικότητες, δοκιμάζουν τα συστήματα και έφεραν στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα των παρόχων, οι οποίοι παλεύουν να αντιμετωπίσουν μία πιθανή υπερφόρτωση, με πρόσφατο παράδειγμα την Forthnet (πλέον NOVA) καθώς το δίκτυο του παρόχου, τηλεφωνίας και ίντερνετ, έπεσε για περίπου 30 λεπτά πανελλαδικά, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, κάτι απόλυτα λογικό αυτές τις ημέρες,  με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε συστάσεις και οδηγίες προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερφόρτωσης στα δίκτυα, κυρίως από την μεγάλη χρήση υπηρεσιών ψυχαγωγίας, ενώ οι πάροχοι καθησυχάζουν τον κόσμο, με δηλώσεις εμπιστοσύνης στις υποδομές τους αλλά και προσεχτικά μειωμένες προσφορές υπηρεσιών. Στον αντίποδα, τώρα, με το σύνολο του πληθυσμού σε «κατ οίκον περιορισμό» και αύξηση 40% στα δεδομένα σταθερής, 60% στη φωνή σταθερής, 30% στη φωνή κινητής και 30% στα δεδομένα κινητής, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και πρακτικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε το διηνεκές της επικοινωνίας. Τα Netflix, You Tube, Amazon Prime Video, μειώνουν την ποιότητα και το bandwidth, ενώ στην Γαλλία, λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του video streaming.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική διδασκαλία, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πολιτών, τηλεργασία, e-government, τηλεδιάσκεψη κλπ., μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας, αν και λίγο απότομα. Θα μάθουμε λοιπόν να κολυμπάμε, γιατί μας έριξαν στα βαθιά. Θυμηθείτε το παράδειγμα των ATMs, την περίοδο των capital controls, όπου πολλοί, ανάμεσά τους και άνθρωποι της εποχής του «τηλεφώνου με το καντράν», έμαθαν και εξοικειώθηκαν με την χρήση τους. Να δείτε που στο τέλος θα βγούμε όχι μόνο νικητές αλλά και κερδισμένοι γιατί θα κυριαρχεί η ψηφιακή τεχνολογία. Αλήθεια, αν το καλοσκεφτούμε, τι θα λειτουργούσε σήμερα χωρίς αυτήν;
Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα, με τον τουρισμό «προσωρινά ανενεργό» λόγω του κορονοϊού και την πλειοψηφία των φυσικών καταστημάτων λιανικού εμπορίου κλειστά, όσες επιχειρήσεις από αυτές, είχαν την προνοητικότητα και την δυνατότητα να διατηρούν και ηλεκτρονικά καταστήματα, συνεχίζουν να λειτουργούν, βασιζόμενες εξ ολοκλήρου πλέον στις ψηφιακές επικοινωνίες, με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 30% των πωλήσεων φορητών υπολογιστών αλλά και σχετικών με την τηλεργασία περιφερειακών (ακουστικά, web καμερες, μικρόφωνα κ.λπ). Και επειδή κάθε κρίση δημιουργεί και ανάλογες ευκαιρίες είναι ίσως η ευκαιρία της ψηφιακής αγοράς να δείξει τη δυναμική της και τη συμβολή της στην οικονομία!
Η λαϊκή παροιμία λέει : «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κορονοϊός, αποτελεί το τελευταίου τύπου όχημα εξάπλωσης ψεύτικων και παραπλανητικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οι ψηφιακοί εγκληματίες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τους ανυποψίαστους και ευκολόπιστους χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την ανάγκη για ελπίδα. Διαδικτυακές απάτες με πωλήσεις σε μάσκες και αντισηπτικά, phishing emails, ειδήσεις για θαυματουργά φάρμακα και εμβόλια, ψεύτικες ιστορίες, πηγές live streaming που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα και ταχύτητα, ακόμη και δωρεές επιστρατεύτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό των κυβερνοεγκληματιών.
Στο παιχνίδι μπήκαν και τα emails που υποτίθεται ότι προέρχονται από τον ΕΟΔΥ, καθώς και ψεύτικες ιστοσελίδες με χάρτες για την ενημέρωση των κρουσμάτων του ιού. Μόλις ένας χρήστης κάνει κλικ στο link που έχει ενσωματωθεί στο email ή στην ιστοσελίδα, μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο phishing, όπου του ζητείται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες που καταλήγουν στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών. Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία «Κωτσόβολος» που αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει τους καταναλωτές, πως πρέπει να αγνοηθούν SMS που «δωρίζουν» κινητό και παίρνουν 2€ για αντικαταβολή από τους «νικητές», ενώ παράλληλα έγιναν ενέργειες και ενημέρωση των διωκτικών αρχών για να βρεθούν οι υπαίτιοι και να προστατευτούν όλοι, από την ηλεκτρονική αυτή απάτη που εμπλέκει το όνομα και την φήμη της εταιρείας Κωτσόβολος.
Ο περιορισμός κυκλοφορίας είναι γεγονός, αφενός για να μειωθεί η διασπορά του ιού και αφετέρου για να πειθαρχήσει ο λαός του πλέον «ανυπότακτου γαλατικού χωριού» της Ευρώπης και να εφαρμόσει απλούς κανόνες μείζονος σημασίας! Από τις μαζώξεις στα πάρκα και τις παραλίες, τις απαράδεκτες εικόνες των διοδίων με τα IX φορτωμένα «μέχρι τα μπούνια» με βαλίτσες, ποδήλατα ακόμη και… σούβλες για το Πάσχα, παρά τις προτροπές, φτάσαμε η κυκλοφορία στους δρόμους να γίνεται μόνο για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους (π.χ. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, λόγους υγείας, απαραίτητα ψώνια, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μετάβαση σε τελετή, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, κτλ.) και μάλιστα με άδεια εξόδου, όπως στον στρατό. Την συγκεκριμένη άδεια μπορείτε να την προμηθευτείτε από το forma.gov.gr, σε έντυπη μορφή ή με αποστολή αιτήματος με δωρεάν SMS στο 13033, ή ακόμα και να γράψετε τους λόγους της μετακίνησής σας σε μία λευκή σελίδα (ο ιστότοπος διαθέτει και αναλυτικές οδηγίες). Σε λειτουργία είναι και η κυβερνητική πύλη gov.gr (BETA VERSION)! Έχει πάνω από 500 υπηρεσίες και είναι πολύ εντυπωσιακή. Τουλάχιστον με το πέρας των …εχθροπραξιών, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ένα φοβερό εργαλείο. Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα. Το σύμπαν και η βλακεία αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο». Και επειδή ο βλάκας είναι …ανίκητος, η άσκοπη κυκλοφορία εκτός σπιτιού τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 150€, ενώ για τους «κοπανατζήδες» από την κατ οίκον καραντίνα 5000€ και ποινικές κυρώσεις.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα πράγματα είναι σοβαρά γι αυτό και πρέπει ΟΛΟΙ μας να επιδείξουμε την ανάλογη για την περίσταση σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε όταν το 112, μέσω των κινητών τηλεφώνων μας, σημάνει την λήξη του συναγερμού, εκτός από τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, να είμαστε ΤΟΣΟΙ όσοι ήμασταν όταν σήμανε την έναρξη.

You may also like