“The Last Stand” Το καλύτερο μέχρι τώρα album των Sabaton;

by tamppant
312 views

Οι Σουηδοί metallers Sabaton επέστρεψαν με το 8ο τους album, The Last Stand, με ημερομηνία έκδοσης την 19η Αυγούστου 2016.

Για την ιστορία, οι Sabaton είναι μία  power metal band από την Σουηδία που παίζει War metal και τα τραγούδια τους παρουσιάζουν πρωτοτυπία και ενδιαφέρον . Όπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας φίλος «αυτοί διακρίνονται με τον πόλεμο των άλλων», αναφερόμενος στην δισκογραφία τους. Στην Ελλάδα είναι γνωστοί με το τραγούδι  Coat of Arms, το οποίο αναφέρεται στην 28η Οκτωβρίου 1940 και ακούγεται πάντα στις συναυλίες τους στην χώρα μας.

Το, The Last Stand είναι ένα εννοιακό album που περιγράφει διάσημες μάχες, πολλές από αυτές γυρίστηκαν κατά καιρούς  σε κινηματογραφικές ταινίες.

Το album ξεκινά με το Sparta, το οποίο περιγράφει την μάχη των Θερμοπυλών, με τους 300 του Λεωνίδα απέναντι στις στρατιές του Πέρση βασιλιά Ξέρξη. (480πχ). Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο «δυνατά» του album, το οποίο στο σύνολο του δεν είναι από τα δυνατότερα (σε ένταση πάντοτε) των Sabaton αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερό τους.

Το δεύτερο τραγούδι έχει τίτλο Last Dying Breath, και αναφέρεται στην πολιορκία του Βελιγραδίου, κατά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, και συγκεκριμένα στην δράση του 2ου Τάγματος του 10ου Συντάγματος του Σερβικού Στρατού και του διοικητή του Dragutin Gavrilović, κατά την μάχη του Βελιγραδίου.

Ακολουθεί το  Blood of Bannockburn, το οποίο εξιστορεί τον 1ο πόλεμο των Σκώτων για την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους, περιγράφοντας την τελευταία μάχη στο Bannockburn, όπου οι Σκώτοι προσπάθησαν να καταλάβουν το Κάστρο Stirling.

Το 4ο τραγούδι είναι ένα κείμενο με τίτλο Diary of an Unknown Soldier, το οποίο προλογίζει το επόμενο τραγούδι The Lost Battalion, το οποίο αφηγείται τις μάχες των 9 Λόχων της 77ης Ταξιαρχίας του Αμερικανικού Στρατού «Statue of Liberty», κάτω από τις διαταγές του Ταγματάρχη Charles White Whittlesey, αποκομμένοι και περικυκλωμένοι από τον Γερμανικό στρατό,  στο Γαλλικό Δάσος Argonne, κατά την διάρκεια του 1ου ΠΠ, στα 1918. Η ιστορία του Συντάγματος  γυρίστηκε σε ταινία με τίτλο The Lost Battalion, η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2001, με πρωταγωνιστή τον Russell Mulcahy στον ρόλο του Ταγματάρχη Charles White Whittlesey.

Το  Rorkes Drift ακολουθεί, σχετικά με την μάχη που δόθηκε για την άμυνα του ιεραποστολικού σταθμού του Rorke’s Drift, υπό τη διοίκηση του Υπολοχαγού John Rouse Merriott Chard του Βασιλικού Μηχανικού, μεταξύ των Βρετανικών δυνάμεων και των Ζουλού.  Μόλις πάνω από 150 Βρετανοί Στρατιώτες και άποικοι υπερασπίστηκαν με επιτυχία τη φρουρά έναντι των λυσσαλέων επιθέσεων 3000 – 4000 πολεμιστών Ζουλού. Ένα τραγούδι το οποίο «χάνεται» ανάμεσα σε δύο πολύ καλύτερα και εντυπωσιακότερα όπως το The Lost Battalion και το ομώνυμο κομμάτι του album The Last Stand, το οποίο ακολουθεί.

Το The Last Stand, εξιστορεί την μάχη της Ελβετικής φρουράς και του στρατού των Αψβούργων, κατά την λεηλασία της Ρώμης το 1527.

Το επόμενο τραγούδι με τίτλο Hill 3234, γράφτηκε για την μάχη στον ομώνυμο λόφο, στο Αφγανιστάν, κατά την διάρκεια του πόλεμου μεταξύ Σοβιετικών και Αφγανών, το 1987. Είναι η πρώτη φορά που οι Sabaton αναφέρονται σε μία τόσο πρόσφατη μάχη.

Και ερχόμαστε στο καλύτερο (για εμένα) και πλέον αγαπημένο κομμάτι του album και των Sabaton γενικότερα, το Shiroyama. Η ιστορία του δεν είναι άλλη από την τελευταία μάχη των Σαμουράι με τον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό στρατό, κατά την διάρκεια της εξέγερσής τους , την  24 Σεπτεμβρίου 1877, στην Kagoshima της Ιαπωνίας, και σήμανε το τέλος της εποχής των Σαμουράι στην Ιαπωνία, όπως λέει και το τραγούδι: “Imperial force defied, facing 500 samurai. Surrounded and outnumbered, 60 to 1, the sword face the gun. Bushido dignified, it’s the last stand of the samurai”. Η μάχη αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία The Last Samourai, με τον Tom Cruise.

Τα επόμενα δύο κομμάτια (και τελευταία του album) είναι το Winged Hussars, παίρνοντας το όνομα από το ομώνυμο Πολωνικό ιππικό και αναφέρεται στον ρόλο τους κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς, το 1863 και το The Last Battle, το οποίο κλείνει το album. Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στην μάχη του κάστρου Itter, κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ, όπου Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες της Βέρμαχτ, μαζί με μία χούφτα Γάλλους αιχμαλώτους υπερασπίστηκαν το κάστρο απέναντι στην διαβόητη 17η Μηχανοκίνητη Μεραρχία των SS (17th SS Panzergrenadier Division), για πρώτη φορά μαχόμενοι πλάι πλάι.

Να σημειωθεί ότι το album περιλαμβάνει και bonus track, τα οποία είναι διασκευές γνωστών κομματιών. Τα track του album είναι:

01. Sparta
02. Last Dying Breath
03. Blood Of Bannockburn
04. Diary Of An Unknown Soldier
05. The Lost Battalion
06. Rorke’s Drift
07. The Last Stand
08. Hill 3234
09. Shiroyama
10. Winged Hussars
11. The Last Battle

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό, για εμένα, ίσως να είναι το καλύτερο album τους μέχρι τώρα.  Είναι ένα album «γεμάτο», με κομμάτια χαρακτηριστικά του ήχου των Sabaton, με μία γλυκιά διαφορετικότητα μεταξύ τους. Είναι ένα album, το οποίο δεν το βαριέσαι  όσες φορές και αν το ακούσεις και αυτό αφορά όλα τα κομμάτια ανεξαιρέτως, έστω εάν κάποια μοιραία ξεχωρίζουν και κολλάς με αυτά. Το αγάπησα από την πρώτη φορά που το άκουσα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μία δοκιμή θα σας πείσει!

Οι Sabaton αναμένονται στην χώρα μας , τον Μάρτιο του 2017, για δύο συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τους Accept. Μαζί τους, θα εμφανιστούν οι Σουηδοί fantasy epic / power metallers, TWILIGHT FORCE, οι οποίοι κατάγονται από τη γενέτειρα των SABATON, την πόλη Falun. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της συμμετοχής τους στην περιοδεία, κυκλοφορεί και το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο “Heroes Of Mighty Magic”, από την Nuclear Blast Records, σε μονοπάτια που θα ενθουσιάσουν τους οπαδούς συγκροτημάτων όπως οι RHAPSODY,  DRAGONFORCE  και  STRATOVARIUS.

You may also like