Οι Pavlov’s Dog επιστρέφουν στην Ελλάδα!

by tamppant
260 views

Αν μια μπάντα αξίζει να αναφέρεται ως “μοναδική” αυτή δεν είναι άλλη από τους Pavlov’s Dog.

Μετά από εξάχρονη απουσία, οι Pavlov’s Dog επιστρέφουν στην Ελλάδα για μια και μοναδική εμφάνιση η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου στο Κύτταρο. Η εκπληκτική σκηνική παρουσία και η ενέργεια που χαρακτηρίζει τις συναυλίες τους, η μοναδική φωνή του David Surkamp που ανέγκικτη από το χρόνο συνεχίζει να εντυπωσιάζει και το κομμάτι ορόσημο “Julia”, μια από τις πιο γνωστές μπαλάντες όλων των εποχών που έχει αγαπηθεί και από το ελληνικό κοινό, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν την επίσκεψη τους στη χώρα μας ως μια από της σημαντικότερες συναυλιακές στιγμές της χρονιάς.

Οι Pavlov’s Dog σχηματίστηκαν στην πόλη του St.Louis, στο Missouri των ΗΠΑ, από τους David Surkamp και Mike Safron. Οι εκδοχές σχετικά με το πως φτιάχτηκε το group ποικίλλουν. Μία απ’ αυτές, εκείνη του Safron, θέλει τον David να δοκιμάζεται για τη θέση του κιθαρίστα στη μπάντα που αυτός και ο βιολιστής Siegfried Carver προσπαθούσαν να στήσουν. Όταν οι δυο τους του είπαν πως δεν ξετρελάθηκαν με τις επιδόσεις του, ο Surkamp τους ρώτησε αν μπορεί να τραγουδήσει ένα κομμάτι, κάτι που τελικά έγινε. Όπως ήταν φυσικό, εντυπωσιάστηκαν από την σπάνια φωνή του και του ζήτησαν αμέσως να γίνει ο τραγουδιστής της μπάντας.

Αληθινή ή όχι, η συγκεκριμένη ιστορία είναι χαρακτηριστική του πόσο ξεχωριστή είναι η φωνή του David Surkamp. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που οι Pavlov’s Dog ήταν ενεργοί ως συγκρότημα, κυκλοφόρησαν ορισμένα εξαιρετικά albums, τουλάχιστον για το μουσικό χώρο στον οποίον κινούνταν (Progressive / Adult Oriented Rock), έχοντας πάντα ως βασικό σημείο αναφοράς αυτήν την – τόσο αναγνωρίσιμη – μοναδική φωνή.

Την περιοδεία που ακολούθησε, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί μετέπειτα θρύλοι της ροκ μουσικής όπως οι Journey και οι Heart άνοιξαν συναυλίες τους, διαδέχτηκε η αναπάντεχη διάλυση του συγκροτήματος το 1977 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο χώρο της μουσικής. Οι φήμες περί αυτοκτονίας του David Surkamp που στροβιλίζονταν γύρω από τη μπάντα διαψεύστηκαν το 2004, όταν μετά από την επετειακή συναυλία για τα 30 τους χρόνια, οι Pavlov’s Dog ανακοίνωσαν την επανένωση τους και έκτοτε παραμένουν ενεργοί τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά.

Το πρώτο album των Pavlov’s Dog, “Pampered Menial”, κυκλοφόρησε το 1975 και συνοδεύεται από μία ιστορία η οποία έχει, για άλλη μια φορά, διαφορετικές εκδοχές. Το πιθανότερο είναι πως η αλήθεια βρίσκεται σε αυτή που θέλει το group να υπογράφει στην ABC Dunhill Records για το ποσό – ρεκόρ για εκείνη την εποχή – των 600.000 δολαρίων. Αμέσως μετά, απολύθηκαν (!!) και υπέγραψαν στην Columbia, η οποία τους έδωσε άλλα τόσα χρήματα για να πάρει τα δικαιώματα του ντεμπούτου αλλά και του επόμενου album τους. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσει το “Pampered Menial” από δύο διαφορετικές εταιρείες, την ίδια εβδομάδα! Όπως λέει και ο Safron…. “κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορία της δισκογραφίας!”

Το artwork του album, στο οποίο περιέχεται η γνωστή εικόνα του λευκού σκύλου, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, ακόμα και σήμερα, όπως φυσικά και τα γνωστότερα κομμάτια του, με πρώτο απ’ όλα το περίφημο “Julia”, ένα τραγούδι που αποδείχτηκε διαχρονικό, αφού συνεχίζει να ακούγεται μέχρι σήμερα – και, μάλιστα, πάρα πολύ – πάνω από τριάντα χρόνια από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε. Δίπλα του, το “Late November”, το “Song Dance” και το “Theme From Subway Sue”, κέρδισαν τη δική τους θέση στο πάνθεον των σπουδαίων κομματιών της progressive rock μουσικής, καθιστώντας το ντεμπούτο των Pavlov’s Dog ως ένα δίσκο κλασσικό στο είδος του. Ο συνδυασμός βιολιού και mellotron έδωσε ένα, μοναδικό στην εποχή του, υπόβαθρο πάνω στο οποίο μεγαλούργησε η εκπληκτική φωνή του Surkamp.

Ακολούθησαν τρία ακόμα albums, τα “At The Sound Of The Bell”, “Third” (γνωστό, αρχικά, ως “The St. Louis Hounds”) και “Lost In America”, με το τελευταίο να αποτελεί το κύκνειο άσμα τους, πριν την επανένωσή.

Ακολούθησαν τα “Has Anyone Here Seen Siegfried?”, Lost in America και Echo & Boo.

Η παρούσα σύνθεση των Pavlov’s Dog, με την οποία θα επισκεφτούν τη χώρα μας, είναι η εξής:

  • David Surkamp – vocals, guitar (1972–1977, 1990, 2004, 2005–present)
  • Manfred Plötz – drums (2015–present)
  • Abbie Hainz Steiling – violin, viola (2005-present)
  • Amanda McCoy – lead guitar (2013-present)
  • Rick Steiling – bass (2005-present)
  • Nathan Jatcko – keyboards (2015-present)
  • Sara Surkamp – vocals, guitar (2005-present)

Οι πόρτες ανοίγουν: 21:00
Τιμή προπώλησης: 25 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, Public, Ιανός, SevenSpots, Media Markt, Reload Stores, Ticket House, No Remorse Records, Sirens Records, Metal Era, 123tickets.gr
Στο ταμείο τα εισιτήρια θα κοστίζουν 28 ευρώ.

 

You may also like