Στέλιος Καγιαδάκης : Ένας Σύγχρονος Εικαστικός με Παρελθόν και Μέλλον!

by tamppant
434 views

Τον Στέλιο Καγιαδάκη, σαν άνθρωπο τον γνωρίζω πάνω από 30 χρόνια, σαν εικαστικό τον γνώρισα μέσα από τις αναρτήσεις που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο facebook (stelios kagiadakis art). Ο Στέλιος, έχει μία ιδιαιτερότητα στον τρόπο που αποτυπώνει τα θέματά του στον καμβά, καθώς και στις κατασκευές του. Έτσι σκέφτηκα να του προτείνω μια μικρή συνέντευξη για την ιστοσελίδα μου.

Η συνέντευξη έγινε σε ένα art cafe στο κέντρο της Αθήνας, γνωστό στέκι καλλιτεχνών και είχε περισσότερο φιλικό χαρακτήρα.

Ερώτηση: Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα εικαστικά;

Απάντηση:  Κάπου μέσα στο 1999 και αφού είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του σπιτιού μου, ξεκίνησε η κατασκευή των πρώτων μου πινάκων με σκοπό την διακόσμηση του. Δεν ζωγράφιζα εκείνη την εποχή, αλλά είχα μεγάλη φαντασία και μεράκι για τις κατασκευές τις οποίες κατάφερνα να ολοκληρώσω με πρωτοποριακά  αποτελέσματα. Ακολουθώντας λοιπόν την δικιά μου διδακτική μέθοδο και με την χρήση διαφόρων υλικών όπως ξύλο, σίδερο, χαλκός, γυαλί και πηλό δημιούργησα τα πρώτα μου έργα. Το 2005 παίρνω για πρώτη φορά μέρος  σε έκθεση ζωγραφικής στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, όπου εκεί  μου προτείνεται από τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Κο Μαρωνίτη Ιωάννη να κάνω ατομική έκθεση στον Πειραιά, πρόταση την οποία και δέχτηκα. Εκεί ουσιαστικά ξεκινάει  και το εικαστικό μου ταξίδι το οποίο συνεχίζεται  μέχρι και σήμερα και ελπίζω να μην τερματίσει ποτέ.

Ερώτηση: Τι μαθήματα έχεις κάνει που έχουν σχέση με την ζωγραφική;

Απάντηση: Όπως είπα και πριν ξεκίνησα αυτοδίδακτος όταν δημιούργησα τους πρώτους μου πίνακες οι οποίοι είναι αποκλειστικά κατασκευές. Το 2006 άρχισα μαθήματα ζωγραφικής στα εργαστήρια του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων δίπλα στης αδελφές Ιωάννα και Χριστίνα Μπαλή, διάρκειας δύο ετών. Το 2010 τελειώνοντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία  ως Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αποφάσισα να διαθέσω τον ελεύθερο χρόνο μου σε αυτό που πίστευα και αγαπούσα  περισσότερο, την Ζωγραφική. Κοντά στον ζωγράφο  Μπουράνη Σταύρο και τον ζωγράφο – γλύπτη Moustapha Allous, περνώντας αρκετές ώρες στα εργαστήρια τους  παρακολουθώντας και δουλεύοντας μαζί τους, αποκόμισα πολλές γνώσεις στη ζωγραφική και στην γλυπτική. Στην συνέχεια έφτιαξα  το εργαστήριο μου στο οποίο δουλεύω και περνάω εκεί τις περισσότερες ώρες τις ημέρας.

Ερώτηση:Τι θέματα συνήθως ζωγραφίζεις και τι ακριβώς κατασκευές κάνεις;

Απάντηση: Βασικά κάνω παραστατική ζωγραφική με θέματα κυρίως  θαλασσογραφίες, τοπία, νεκρή φύση, πόλεις, γυμνά και πορτρέτα. Τελευταία σκέφτομαι να δοκιμάσω και Abstract, ήδη έχω 2-3 έργα. Όσο για τις κατασκευές  το βασικό υλικό τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιώ είναι τα θαλασσόξυλα με τα οποία φτιάχνω ρολόγια τοίχου, καθρέπτες, ανθοδοχεία  και διάφορα άλλα χρηστικά αντικείμενα.

Ερώτηση:  Είναι κάποιο θέμα που προτιμάς και σου αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεις;

Απάντηση: Με εξιτάρει πολύ όταν ζωγραφίζω  γυμνό ή  πορτρέτο. Η αίσθηση που νιώθω όταν βλέπω να ζωντανεύει σιγά σιγά το πρόσωπο που φτιάχνω καθώς και η κίνηση που βγαίνει από τα γυμνά είναι μοναδική.

Ερώτηση : Πόσες  ατομικές εκθέσεις έχεις κάνει και σε πόσες ομαδικές έχεις συμμετάσχει;

Απάντηση: Συνολικά έχω κάνει 5 ατομικές εκθέσεις:

Action art –  Πειραιάς   04/2006
Δημαρχείο Σαλαμίνας 07/2014
Boo art gallery –Ψυρρή Αθήνα  04/2015
Καλλιτεχνόραμα –  Γλυφάδα  5/2016
Πολιτιστικός Σύλλογος “Οδυσσέας Ελύτης” –  Σίκινος 08/2016

Όσον αφορά τις ομαδικές εκθέσεις  είναι αρκετές, σίγουρα πολύ περισσότερες από 50 αφού για περισσότερο από μια δεκαετία συμμετέχω ενεργά σε ομαδικές εκθέσεις με πολλούς και διαφορετικούς φορείς.

Ερώτηση :Πότε θα δούμε την επόμενη σου έκθεση;

Απάντηση: Η επόμενη ατομική μου έκθεση όσο αφορά την Αθήνα  θα είναι πιθανόν την επόμενη χρονιά. Δουλεύω συνέχεια φτιάχνοντας νέα έργα και όταν συμπληρωθεί  ο αριθμός των έργων που έχω στο μυαλό μου και νιώθω έτοιμος, τότε θα την πραγματοποιήσω. Καλό είναι να μεσολαβεί  ένα διάστημα  ανάμεσα στις ατομικές εκθέσεις του κάθε ζωγράφου, ώστε να μπορεί να παρουσιάζει νέα έργα σε κάθε έκθεση. Για την επαρχία είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή με τα ήδη υπάρχον έργα αρκεί να προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση, όπως αυτή, πέρυσι, στην Σίκινο. Αυτό το διάστημα δραστηριοποιούμαι με τον Εικαστικό Σύλλογο Διώνη τον οποίο επεκτείναμε στη Σαλαμίνα όπου και κατοικώ με σκοπό την  διοργάνωση εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης εδώ και ένα χρόνο περίπου αναλαμβάνω και την επιμέλεια εκθέσεων. Ήδη έχω επιμεληθεί σε πέντε εκθέσεις με διαφορετικούς φορείς, από τις οποίες ξεχωρίζω την 4η αναδρομική έκθεση της  διαδικτυακής  σελίδας Dayseven, η οποία άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ερώτηση : Η τέχνη και ειδικά η ζωγραφική η οποία υπηρετείς περνάει κρίση;

Απάντηση: Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και όταν τίθενται βιοποριστικά θέματα τότε μάταια η τέχνη περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πλέον πολλοί ζωγράφοι δίνουν τα έργα τους σε πολύ χαμηλές τιμές προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Έργα τα οποία παλιότερα για να τα αγοράσει κάποιος  ήθελε μια μικρή περιουσία. Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές τιμές είναι μία ευκαιρία, να αποκτήσει κάποιος όμορφες ελαιογραφίες, επώνυμες και μη, αντί να σπαταλά  χρήματα σε αφίσες και ψηφιακές εκτυπώσεις που πολλές φορές είναι και ακριβότερες από ένα αυθεντικό έργο.

Ευχαρίστησα τον Στέλιο για την συνέντευξη που μου παραχώρησε και δεσμεύτηκα  να του κάνω ένα αφιέρωμα στην επόμενη του έκθεση.

Ο Στέλιος Καγιαδάκης, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967 και ζει στην Σαλαμίνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Περισσότερα έργα του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα https://www.alesarte.com/kagiadakis—stylianos.php, καθώς και στο Facebook, στην σελίδα Stelios Kagiadakis Art (https://www.facebook.com/Kagiadakis.Stelios/)

You may also like